Våre regler, statutter og vedtekter

Vår tro og bekjennelse og hvorpå den er grunnet.

1. Ifølge Den Hellige Skrift er menigheten de troendes samfunn, og det sted hvor Guds ord skal forkynnes rent og sakramentene forvaltes rettelig.

2. Guds ord – slik vi har det i de profetiske og apostoliske skrifter – er den eneste fullkomne rettesnor for vår tro, lære og liv.

3. Idet vi fastholder denne sannhet, tror og bekjenner vi at Den evangelisk-lutherske kirkes bekjennelse er grunnet i, og overensstemmende med Guds Ord slik vi har det uttalt i følgende symbol:

1. Den Apostoliske trosbekjennelse.

2. Den Nikenske og Atanasianske trosbekjennelse.

3. Den Augsburgske konfesjon.

4. Martin Luthers Katekismus.

5. E. Pontoppidans: Sannhet til Gudfryktighet.

Vennesamfunnets ordning:

1. Jesus Kristus er hode, Herre og Konge for sin menighet på jorden, Ef. 5,23; Joh. 13,13 og 18,37; Salm. 2,6; Es. 33,22. Han styrer derved at han gir den sin Hellig Ånd, og ved Ham de nådegaver som menigheten trenger. Alt dette gjør Han uten hjelp av den verdslige øvrighet eller andre, for Hans rike er ikke av denne verden. Joh. 18,36; Matt. 22,21. I samsvar med disse Guds ord er vi enige i art. 28,3-5 i Den Augsburgske konfesjon, som lærer at et verdslig statsstyre ikke har noen som helst rett til å styre eller befale over kirken, eller bestemme dens ordninger.

2. Ved nådemidlene, Ordet og Sakramentene, veileder den Hellig Ånd menigheten, og videre ved de nådegaver og tjenester som Herren har gitt sin menighet. Joh. 16,13-14; Fil. 1,6; Ef. 4,15; Rom. 10,14-15; 1. Kor. 12,4, 5,28; Ef. 4,11.

3. Av de tjenester som den Hellig Ånd har gitt menigheten, må særlig nevnes hyrde omsorgen og forkynnergjemingen (predikeembetet) . Tit. 1,5; 1. Pet. 5,1-2; 1. Tess. 5,12; 1. Tim. 3,2 og 5,17. Til en rett hyrdeomsorg og forkynnergjerning hører spesielt formaning til sann Gudsfrykt, advarsel mot fremmende lærdommer og forførende åndsretninger. Mat. 7; 15-23. 1. Joh. 4; 1.

4. Etter Guds ord skal enhver menighet – på ethvert sted – ledes av innsatte og ansvarlige eldste. Første gang skal disse velges av menigheten i samråd med de eldste. Senere kun etter forslag fra de eldste. Kvinner kan ikke delta som forkynner eller eldste.

5. En valgt eldste skal forbli i tjenesten så lenge Herren gir ham kraft, og han finnes tro. Allikevel må eldstebrødrene merke seg Skriftens ord «Vår livstid er 70 år, og når det er megen styrke 80 år». Salm. 90,10.

Viser det seg at en valgt eldste mangler de nødvendige betingelser for den gjerning han er satt til, eller kan virke til skade for Guds rike, kan han etter at et flertall av de øvrige eldste er enige om det, fratas sitt kall.

6. De valgte eldste skal hvert tredje år velge ut tre styrende eldste, som skal forestå den daglige alminnelige ledelse, på eldstebrødrenes og vennenes vegne.

De styrende eldste skal føre protokoll og ta seg av alle forekommende ting under det ansvar og med de forpliktelser som dermed følger. De må når som helst kunne redegjøre overfor sine øvrige eldstebrødre om sine disposisjoner og handlinger.

7. De styrende eldste velger selv sin nestformann og sekretær, mens formannen alltid må velges av det samlede eldsteråd, ved vanlig flertall.

8. De eiendommer, verdier og midler av betydning vår bevegelse er i besittelse av – forvaltes og tilsynsføres av de eldste eller de disse velger, og kan ikke selges, omsettes eller avhendes uten ved 2/3 flertall av samtlige eldstebrødre.

9. All utgivelse av bøker, skrifter, sanger o.l. i bevegelsens navn, eller annet som tenkes brukt i undervisning eller læreøyemed, må før det utgis eller benyttes – framlegges for de styrende eldste til gjennomsyn og prøvelse.

10. Som tidligere, skal det hvert år, så lenge ikke annet er mere hensiktsmessig, avholdes årsmøte, vekselsvis Øst- og Vestlandet.

Av hensyn til de lange avstander skal det samtidig med årsmøtet holdes eldsterådsmøte. Alle vedtak skal legges fram til endelig godkjennelse av Eldsterådet.

11. Saker som vennene ønsker behandlet må være innsendt til styrende eldsterådsformann i god tid før årsmøtet, og senest en måned før møtet begynner.

12. Innsettelse eller innvielse av forkynnere bør skje på års- eller høstmøtet. Innsettelsen av eldste bør skje under årsmøtet.

13. Det tilligger de styrende eldste å sørge for opprettelse av en felleskasse, med egen kasserer, som fører de nødvendige bøker og bilag. Kassadagboken skal også vise innestående i bank, samt til enhver tid bevegelsens gjeld og forpliktelser.

14. Det oppnevnes 2 revisorer utenom eldste brødrene, som en gang årlig gjennomgår bøker og disposisjoner.

Deres eventuelle bemerkninger meddeles skriftlig de styrende eldste.

Oslo, vedtatt den 15/7 1966.

Med senere endringer. Sagavoll, den 30/6 1988 De eldste pr. 30.06.1988: Matheus Holte, Kristian J. Hodnefjell, Arthur Fjellheim, Kristoffer Blænes, Reidar Øverli, Ole Vasnes, Trygve Einar Gjerde, Arnt Bøe.

De eldste pr. 07.09.2024: Stein Arild Gjerde, Lars Hammersland, Sigmund Nøsterud, Egil Kårud, Trygve Einar Gjerde.